Author Topic: Презентація часопису «Україна Модерна»  (Read 2878 times)

SS.

  • Veteran
  • *****
  • Posts: 706
Історичний факультет Одеського національного університету ім. Іллі Мечникова
Представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні
Міжнародний інтелектуальний часопис «Україна модерна»

Круглий стіл
«Вічні повернення»: марксизм, пам’ять та проблеми перекладу
(Презентація часопису «Україна Модерна»)


За участі редакторів часопису Андрія Портнова (Київ) та Володимира Маслійчука (Харків)
Запрошений дискутант – Сергій Савченко (Дніпропетровськ)



15 квітня 2010 р. Початок о 14.30. ОДЕСА. Історичний факультет Одеського національного університету ім. Іллі Мечникова, вул. Щепкіна, 12, аудиторія 19.

Запрошуємо усіх зацікавлених!

Додаткова інформація за тел.: + 38 095 35 63 712

www.umoderna.com
www.boell.org.ua

SS.

  • Veteran
  • *****
  • Posts: 706
Круглий стіл
«Вічні повернення»: марксизм, пам’ять та проблеми перекладу» та презентації 3 та 4 го числа «України модерної»
15 квітня 2010 р.
Початок о 14.30
Історичний факультет Одеського національного університету ім. І. Мечникова, вул. Щепкіна, 12, аудиторія 19.

Кінець ХХ – початок ХХІ століття призвів до чергових гуманітарних переосмислень. Ідеології та методи, що, здавалося, вже втратили свої пізнавальні можливості знову виявилися запотребуваними. Привиди старих вчень знову ходять по Європі, а виклики запам’ятовувань і забувань призводять до масових акцій.  Гуманітарій, особливо історик, розгублений, він мусить вторгатися в чужу собі царину економічних вчень та психологічних понять і врешті постає перед проблемою перекладу не лише текстів з інших мов щоб пояснити світ, але й колишніх культур щоб пояснити минуле сьогоденню. Про нові проблеми повернення марксизму, боротьби за пам’ять та перекладності культури хотілося б поговорити на круглому столі в Одесі.

Одеса – яскраве мультикультурне місто, свого часу одне з найбільших міст Російської імперії, з населенням різних мов, поглядів, ідеологій. Ці особливості Одеси збережено дотепер. Тематика обговорень – широкий спектр подразнень для гуманітарія особливо міста, заходи влади якого в царині історичної пам’яті викликають широкий резонанс по всій Україні своєю провокативністю та неоднозначністю

У роботі круглого столу беруть участь беруть участь: Андрій Портнов (головний редактор часопису «Україна модерна», Київ), Володимир Маслійчук (відповідальний секретар «УМ», Харків), Олександр Пригарін (доцент Одеського національного університету ім. Мечникова). Запрошений дискутант – Сергій Савченко (Дніпропетровськ).

«Україна модерна» - міжнародний інтелектуальний часопис, що видається з 1996 р., з осені 2007 р. журнал змінив свій формат. Відтепер кожне число є тематичним, що розпочинається форумом-опитуванням фахівців з даної проблематики, збільшено кількість перекладів, дискусій, рецензій, запроваджено обов’язковий принцип анонімного рецензування, залучено широке коло молодих співробітників. За цей час журнал зарекомендував себе як одне з провідних періодичних видань з новітньої історії України та Східної і Центральної Європи. Журналу вдалося зібрати навколо себе середовище авторів з України і поза нею та обговорити широке коло проблем, з особливим наголосом на впровадження нових методик у дослідження української історії. 

Амбіція «України Модерної» - сприяти творенню всеукраїнського інтелектуального простору та його інтеґрації до світових дискусій і обговорень; зберегти для України і української науки найталановитішу наукову молодь; заявити про українську гуманітаристику на міжнародному рівні.

З 2009 р. часопис видається за сприяння Київського представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля.

Останнє число «УМ» присвячене важливій і дискусійній темі: Пам’яті як полю змагань. Ми живемо у час «моди на пам’ять» і водночас у часі масштабного всеохопного забування. Початок ХХІ століття дивовижно поєднав зневагу до історика та наявність гучного відзначення чергових річниць та гарячкового пам’ятникотворення. Чим є пам’ять для простору  Європи, від спроб примирення в Іспанії, суму французів за втраченим Алжиром до незбагнених постсовєтських практик? Роздуми провідних французьких, польських та українських гуманітаріїв представлені в даному числі. Крім того, у новій рубриці «Небезстороння думка» представлений переклад (уперше українською) рефлексувань щодо історичної пам’яті класика історіографії Франкліна Анкерсміта. Урешті на шпальтах часопису розпочато обговорення відомої на заході книги Омера Бартова про знищену єврейську культуру Галичини.

www.umoderna.com
www.boell.org.ua