Author Topic: Юридичний переклад  (Read 4134 times)

SS.

  • Veteran
  • *****
  • Posts: 706
Юридичний переклад
« on: 30 January 2010, 18:50:16 »
Озвучено декілька проблем юр перекладу:
Quote
"одними з головних аргументів опонентів ратифікації документа були його нечитабельність та технократичність. Ні для кого не секрет, що Євросоюз виробив і активно використовує свій багатомовний арго, безмежно далекий від мов Шекспіра, Бальзака, Гете чи Міцкевича. Складність і заплутаність мови договорів ЄС робить їх важкодоступними навіть для фахівців, котрі вільно володіють однією з офіційних мов Європейського Союзу.
об'єктивно важкий текст оригіналу, далекий від того літературного, якому навчають у переважній більшості укр вишів.

Quote
Також роботу істотно ускладнювала нерозвиненість української правничої термінології, що часто-густо залишається неоковирною (а подеколи й помилковою по суті) калькою з російських «мовних лекал».
До того, що юристи мають свій профжаргон, він ще й базований на російській мові і на кальках з неї. Все це звучить зовсім не по-українському.

Quote
Та хоч би там як, ми досягнули поставленої мети: переклад Лісабонського договору наразі є максимально точним, він повністю вивірений за кількома мовними версіями, що мають статус «автентичних» в ЄС, але воднораз він є, якщо так можна сказати, максимально українським. Пояснимо останнє твердження. Якщо ми опинялися перед дилемою: вдатися до більш-менш усталеної в бюрократичному українському суржику конструкції — чи віддати перевагу незвичному, але цілком виправданому, під змістовим, етимологічним та стилістичним кутами зору, українському вислову, ми обирали останнє.
а тут два аспекти. Дуже важливий - погодження з іншими, сподіваюсь офіційними, версіями.
І спроба українізації юридичної мови - геть від юридичного суржику.
Зазвичай текст стає зрозумілим якнайбільшому колу читачів, але юристи таке не люблять і не приймають. Мабуть саме тому цей переклад ніхто і не друкує - на це скаржаться автори.

Чи матиме Україна Лісабонський договір українською?
« Last Edit: 30 January 2010, 18:53:36 by SS. »

Л.Л.

  • User
  • ***
  • Posts: 234
Re: Юридичний переклад
« Reply #1 on: 30 January 2010, 20:54:31 »
Quote
Зазвичай текст стає зрозумілим якнайбільшому колу читачів, але юристи таке не люблять і не приймають. Мабуть саме тому цей переклад ніхто і не друкує - на це скаржаться автори.
Власне про це говорять на деяких форумах і літредактори.