Перекладацький форум > Українська мова: правила, приклади...

Українська мова в Україні

(1/3) > >>

Observer:
Марта ОНУФРІВ (Торонто, Канада). Мова про мову. І не тільки про неї
Тільки факти: досвід часів гетьмана Павла Скоропадського, Ізраїль, багатомовність Швейцарії, як проблеми двомовності вирішують у Північній Америці і декілька пропозицій для України.

Коротенька замітка, погляд збоку на ситуацію, одразу викликала шквал коментарів. В країні вибори  :(

Л.Л.:
Та дайте спокій. Наш народ звик на кухнях (форумах) обурюватися.;) Якби завтра довелося складати іспит з української, аби отримати престижну роботу, всі оті, що белькотять про нацизм, дружним натовпом пішли б на мовні курси. :)
Землячка, що живе в Литві, розповідала якось, що її сусідка-росіянка за двадцять років не могла вивчити литовської, а коли постало питання про роботу, осилила за півроку.

SS.:
а в мене студенти, від яких я не сподівався слова почути українською, на іспитах так відповідали, що хотілося ставити оцінку вже за лише за їхню мову. При тому, що жорсткої вимоги до мови не було, я дозволяю і російською відповідати.

turtle at home:

--- Quote from: SS. on 06 December 2009, 18:34:23 ---а в мене студенти, від яких я не сподівався слова почути українською, на іспитах так відповідали, що хотілося ставити оцінку вже за лише за їхню мову. При тому, що жорсткої вимоги до мови не було, я дозволяю і російською відповідати.

--- End quote ---

Дуже тішать такі "тихі перемоги". Мабуть, не без Вашої участі обійшлося  ;)
А я от, бува, мовчу-мовчу (хто ж любить собі нерви тріпати?), а тоді таки висловлюсь там, де мають знати "мову клієнта". От у "Челентано", куди я на обід часом забігаю, дівчина мене вже впізнає і переходить на українську. А я її просто тихенько спитала: "А я до вас так часто забігаю і я до вас українською, а ви до мене "здравствуйте". Вам хіба забороняють українською відповідати?" Хоч як дивно, вона усміхнулася (!) і відтоді мене впізнає  :)

Observer:
Чотири тисячі за російську мову має виплатити Віктору Таратушці МВС, бо співробітники ДАІ паплюжили державну мову
Нарешті ця історія завершилася, бо ж не вистачить у них нахабства ще апеляцію подавати. І добре, що полковник судився не з самими порушниками, а з УМВС України у Дніпропетровській області та управлінням Державтоінспекції, бо ж риба з голови гниє.
Хочуть, чи ні, а тепер їм якось потрібно буде реагувати - вчити українську самим і від підлеглих знання вимагати.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version