Author Topic: Про Х у літературі і скульптурі  (Read 3614 times)

Л.Л.

  • User
  • ***
  • Posts: 234
Про Х у літературі і скульптурі
« on: 22 January 2011, 21:16:14 »
Quote
Наприкінці минулого тижня стався літературний скандал. Оперативні загони й дільничні міліціонери вітчизняного МВС шукали по всій країні лауреата Шевченківської премії Марію Василівну Матіос.<...>
Охоронцям пролетарської моралі здалося, що в своїй останній книзі «Вирвані сторіночки з біографії» Марія Матіос образила ветеранів. «Критики» з Верховної Ради переконують міліційне начальство, що «метафори» Марії Матіос (а письменник, як відомо, мислить художніми образами, а не сутнісними категоріями) ніяк не вписуються в прокрустове ложе вимог роботи Леніна «Партійна організація і партійна література».
Як міліція шукала фалос у книжці Марії Матіос за доносом комуністів

Навіть цнотливий у таких питаннях (маю на увазі вживання ненормативної лексики) Євген Олександрович Сверстюк не втримався, прокоментував:
Quote
До пам’ятника старій большевичці, що влаштувалася з мечем на Лисій горі між Лаврою і монастирем, я б не радив підходити, бо вона усіх пошле на Х. Те, що комуністи і посткомуністи опускаються в минуле, то нормально: у них же немає майбутнього. Їх теж потрібно зрозуміти: у них не було нічого кращого за класову боротьбу, перемоги і суди. Це їм сниться ночами і вони хочуть продовжувати це вдень.
«Х» i пам’ятник
« Last Edit: 22 January 2011, 21:19:26 by Л.Л. »

SS.

  • Veteran
  • *****
  • Posts: 706
Re: Про Х у літературі і скульптурі
« Reply #1 on: 23 January 2011, 16:42:28 »
Якийсь вже зовсім абсурд, таке жоден письменник не вигадає. Як же потрібно було владі відірватися від народу, щоб не розуміти сміхотворність таких обвинувачень.

Observer

  • User
  • ***
  • Posts: 166
Re: Про Х у літературі і скульптурі
« Reply #2 on: 23 January 2011, 20:40:23 »
Так начебто виглядає звинувачення:
Quote
„…У книзі, що подається як літературно-художнє видання про сучасність і сучасників, автор М.Матіос у главі „Суворова, 3“ (стор. 214, 215) дозволила собі брутальний випад проти пам’яті воїнів, загиблих на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. Не до лиця жінці-поетці, прозаїку, яка вважає себе високоосвіченою, інтелігентною людиною, наводити в книзі образливе для ветеранів війни і надзвичайно ганебне порівняння обеліску на могилі Невідомого солдата Меморіального комплексу у „Парку Вічної Слави“ в м. Києві (див. ксерокопії, що додаються).

Ветеранська громадськість розцінює цей цинічний вчинок як хуліганське мародерство, наругу над місцем братського поховання 34 Героїв Радянського Союзу та могилою Невідомого солдата…

Ветеранська громадськість вважає, що таким ставленням до місць поховання і пам’яті ветеранів-героїв війни громадянка М.Матіос порушила ст. 6 Закону України „Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.“ та ст. 1 Закону України „Про поховання та похоронну справу“, допустивши наругу над братської могилою, вчинивши дії, що мають на меті зневажити суспільну пам’ять про воїнів, загиблих у боротьбі з фашистами на фронтах Великої Вітчизняної війни.

Ветерани нагально просять Вас, Вікторе Павловичу, доручити порушити кримінальну справу проти М.Матіос за ст. 297, п. 2 „Наруга над могилою, іншим місцем поховання“ Кримінального кодексу України та заборонити, вилучивши з продажу, розповсюдження книги М.Матіос „Вирвані сторінки з автобіографії“. Голова Ради Організації ветеранів України, народний депутат України П.С.Цибенко“.


Як розуміти "хуліганське мародерство"? Чи потребує такий акт як "мародерство" якогось підсилення.

Вирвані сторінки з гучної «справи» Марії Матіос  — Дзеркало тижня. Україна. — №2. — 21-28 Січень 2011.