Перекладацький форум

Перекладацький форум => Перекладацькі ресурси: книжки, словники, лінки... => Topic started by: SS. on 23 March 2020, 22:10:52

Title: авторське право, захист
Post by: SS. on 23 March 2020, 22:10:52
Автор, консультант з авторського права, розглядає справу про стягнення компенсації за порушення авторського права на оригінальну назву літературного твору "Капітошка" і вважає, що може в суді довести, що назва "Капітошка" не має захищатися  законом. Тобто, консультант фактично пропонує свої послуги можливим клієнтам. :)

Як на мене, логіка консультанта дещо хибна, але його пост цікавий вже тим, що актуалізує тему авторського права.


Quote
Якщо назва твору є оригінальною, то на неї поширюється авторсько-правова охорона. Так записано в статті 9 закону "Про авторське право і суміжні права".

... за порушення авторського права на твір стягується компенсація в розмірі від 10 до 50 тисяч мінімальних заробітних плат.

Якщо ввести в поле "Пошук за контекстом" ЄДРСР слова "Авторське право. Капітошка", то побачимо більше сотні справ, за якими стягуються сотні тисяч гривень.

...

Є світло в кінці тунелю. Після прийняття будь-яким судом рішення, у якому суд відмовить у задоволені позовних вимог щодо стягнення компенсації за порушення авторського права на оригінальну назву твору "Капітошка", слід подати у Верховний Суд України заяву про перегляд судових рішень. Слідкуйте за судовими рішеннями у ЄДРСР.

Чи може назва твору охоронятися авторським правом? — Володимир Коноваленко. — Українська правда. — П'ятниця, 22 червня 2018. (https://www.pravda.com.ua/columns/2018/06/22/7184147/)