Author Topic: Помилка перекладача  (Read 887 times)

SS.

  • Veteran
  • *****
  • Posts: 706
Помилка перекладача
« on: 24 February 2020, 13:59:27 »
Чи не вперше в Україні публіка звернула увагу на важливість якісного перекладу:

Quote
Помічені в Україні огріхи, такі, як недосконалість перекладу, в Ізраїлі не помітили.

Тим часом, на жаль, через не цілком кваліфікований переклад сторонам насправді було складно зрозуміти багато меседжів один одного. Вони залишилися в більшій мірі надбанням внутрішньої аудиторії.

Так, з українського перекладу виступу Нетаньягу в Бабиному Яру випало відсилання до книги Ейхі – перекладачка не зрозуміла, що йдеться про біблійний Плач Єремії.

Що набагато важливіше для українців, з перекладу на іврит промови Володимира Зеленського зникли тези про Голодомор та розправи нацистів над українцями, які боролися за незалежність України.

Втім, не думаю, що тут слід підозрювати прихований намір.

Переклад виступів у Бабиному Яру, здається, був забезпечений українською стороною. Мені здається, швидше можна говорити про недостатню підготовку перекладачки.

Наприклад, вона просто явно не зрозуміла, що мав на увазі ізраїльський прем'єр, вживши словосполучення «остаточне вирішення [єврейського питання]» (сталий вираз, евфемізм, яким самі нацисти називали знищення євреїв).

У промові Зеленського перекладачка просто спрощувала все, що складно було під час синхронного перекладу сформулювати на івриті.